Energiministeren beundrer Nørre Alslev Skole

 

LidegaardPolycarbonat

Søren Petersen, teamleder for Ejendomsenheden i Guldborgsund Kommune (tættest på) viste Martin Lidegaard rundt på besøget i Nørre Alslev.


Tirsdag fik Nørre Alslev Skole besøg af Klima-, Energi- og Bygningsminister Martin Lidegaard, som skulle indvies i, hvordan skolebyggeriet har fungeret på Falster.


"Det er godt nok et flot byggeri."

Sådan lød ordene fra Klima-, Energi- og Bygningsminister Martin Lidegaard, da han tirsdag besøgte SKALA Arkitekters nybyggede del af Nørre Alslev Skole i Guldborgsund Kommune.

For selvom dagen også bød på lockout af lærere, så var der alligevel meget at fejre på skolen i Nørre Alslev.

På Falster har man nemlig taget en ny, stor bygning, der er en del af SKALA Arkitekters Camp-Puls-koncept, i brug.

En tilfreds minister kom forbi

Anledningen blev markeret med en ministerrundvisning i de nye lokaler. Her blev lagt vægt på, hvordan den nye Nørre Alslev Skole bygges op, men også på de energimæssige forhold.

"Det ser utroligt spændende ud," sagde Martin Lidegaard, da han blev introduceret til bygningens facade.

Her er dele af bebyggelsen nemlig dækket af materialet translucent polycarbonat, en gennemsigtig plastik, som skifter  udtryk efter lysets bevægelser og vinkel. Det understregede Teamleder i Ejendomsenheden i Guldborgsund Kommune, Søren Petersen, da han viste ministeren rundt.

Et løft til Guldborgsund Kommune

Det er SKALA Arkitekter, der står bag det nye byggeri, der i første omgang har omfattet nybyggeri, mens en stor ombygning nu også er skudt i gang, så hele skolen bliver omstruktureret og udvidet.

På dagen var både repræsentanter fra Guldborgsund Kommune og Nørre Alslev Skole inviteret til at tale om den nye skole. Kommunens borgmester, John Brædder, var også fuld af rosende ord om bygningsværket.

"Når vi lykkes med byggerier som det her, så kommer det hele Guldborgsund Kommune til gode," erklærede han.

"Andre steder rundt i kommunen arbejder vi videre med den tilgang og de metoder, som vi har benyttet os af her," sagde han med henvisning til , at både skoler og andre kommunale byggerier fokuserer byggeriet i energioptimerende  retninger.

Fokus på energi og bæredygtighed

Også Kurt Ankjær, direktør i SKALA Arkitekter, var inviteret til at fortælle om de arkitektoniske og pædagogiske visioner bag om- og nybygningen i Nørre Alslev.

"Nørre Alslev Skole er i sit udgangspunkt opført som et ressourceansvarligt byggeri," sagde han til ministeren.

"Vi har tænkt i bæredygtighed, energi, miljø, akustik, økonomi, indeklima i hele processen. Ikke som en disciplin, men som en selvfølgelighed."

Ofte bliver der brugt andre materialer og konstruktioner i skolebyggeri, end SKALA Arkitekter har benyttet i forbindelse med Nørre Alslev Skole, forklarede Kurt Ankjær, som understregede, at hele skelettet til skolen er lavet i træ.

Nye skoleveje

For SKALA Arkitekter har det været vigtigt, at fremtidens elever og lærere er tænkt ind i hele fasen omkring byggeriet. Det er ikke kun vigtigt, fordi skolen skal holde mange år, men fordi fremtidens læringsformer og både elev- og lærerroller er under forandring.

"Her skaber vi en skole, hvor hvert et rum, hver en bygning, hvert et område skal syde af energi, inspiration, innovation og nytænkning. Af anderledes måder at gøre tingene på. En skole, hvor digitale læringsmidler og it går hånd i hånd, hvor rammerne er konstant skiftende og udfordrende," lød det fra Kurt Ankjær.

"Samtidig skaber vi en dynamisk og inspirerende arbejdsplads, hvor alle personalegrupper samarbejder ligeværdigt. Hvor der eksperimenteres og udvikles, hvor der grines og debatteres. En arbejdsplads, det slet ikke er til at komme hjem fra."

Det digitale penalhus

Udviklingen i samfundet vil helt naturligt præge den måde, som elever nu og i fremtiden tilegner sig viden.

"Lige nu vokser en generation op, som lige fra småbørnsstadiet er vænnet til at arbejde tablets/skærme for at aktivere ikoner," understreger Kurt Ankjær.

Den udvikling sætter også lærernes rolle i et nyt perspektiv.

"Historisk set har læreren været den, der er kilden og afgiver sin viden i det omfang, han eller hun vurderer, eleverne er parate til. Men den tid er slut nu. Hvis den ønskede viden ikke er til stede, vil eleverne omgående søge den selv.

Udviklingen, som eksempelvis har transformeret mobiltelefonen fra at være en næsten forbudt element i skolesammenhænge til at være elevernes digitale skoletaske, kræver nytænkning i skolebyggeriet.

"Når Nørre Alslev Skole er helt færdigbygget, skal der være plads til forskellige læringsstile, inklusion, rummelighed og mangfoldighed. Her skal eleverne ikke alene lære for at blive bedre og dygtigere," siger Kurt Ankjær.

"De skal lære for at være med til at skabe værdi for andre."

Den nye Nørre Alslev Skole forventes at blive indviet officielt i løbet af 2013.

Lidegaard

En interesseret Lidegaard fik forklaret om ny- og ombygningen på Nørre Alslev Skole.

 

KurtLidegaard

Kurt Ankjær (tv), direktør i SKALA Arkitekter, fik lejlighed til at tale til Martin Lidegaard (midten) og John Brædder om visionerne bag skolen. 

/media/25468/ministerbesognorrealslev.jpg