Konkurrence vundet: Visionært og bæredygtigt autismecenter i Skive

Konkurrence vundet: Visionært og bæredygtigt autismecenter i Skive

20.02.2020

I 2021 får Skive Kommune et nyt, bæredygtigt autismecenter. SKALA Arkitekter vinder projektet sammen med totalentreprenør Knudsgaard og ingeniørfirmaet D.A.I.

Det nye autismecenter er skabt med udgangspunkt i beboernes særlige behov for genkendelighed og forudsigelighed. Skive Kommune fremhæver blandt andet, at der er tale om et bæredygtigt boligprojekt:

-Skive Kommune får et nyt autismecenter, der er optimalt til borgere med autismespektrumforstyrrelser, samtidig med at der er tale om et byggeri, hvor der er et stort fokus på bæredygtighed, lyder det fra Niels Ole D. Nielsen, formand for Sundheds-, Social- og Forebyggelsesudvalget i Skive Kommune.

Udover 39 boliger rummer projektet også en ny administration, et aktivitetshus samt et beskæftigelsesområde med brændeproduktion, som ligeledes er målrettet borgere med autisme.

Boligerne står efter planen klar i efteråret 2021, og spadestik forventes at blive taget i august måned.

Arkitektonisk greb
Den selvgroede skov på kanten af byen rummer en særlig stemning, som projektet bygger videre på - og som forløses med et klart arkitektonisk hovedgreb. Autismeboligerne forholder sig til skoven, som nu er dominerende på grunden, gennem form, materiale og disponeringen omkring lysningen i midten. Den omkringliggende skov afspejles i facadernes materiale, mens bygningernes mange fremspring og små nicher associeres med, hvad mange forbinder med et trygt hjem – hytten i skoven.

Alt i alt er det en bygning, der både signalerer hjemlighed og har et udtryk, der skiller sig ud fra omgivelserne. Et udtryk der understreger, at huset er mere end blot en bolig. Det er et trygt hjem med plads til både at være skærmet og indgå i et fællesskab.

Læs mere her

Læs også om projektet hos Skive Kommune

fire fire