Nu bygger Guldborgsund Kommune Danmarks første permanente svanemærkede folkeskole Nu bygger Guldborgsund Kommune Danmarks første permanente svanemærkede folkeskole Nu bygger Guldborgsund Kommune Danmarks første permanente svanemærkede folkeskole Nu bygger Guldborgsund Kommune Danmarks første permanente svanemærkede folkeskole

Nu bygger Guldborgsund Kommune Danmarks første permanente svanemærkede folkeskole

10.05.2021

I dag blev byggeriet af den nye svanemærkede folkeskole i Sundby lidt uden for Nykøbing Falster officielt skudt i gang. To elever og Simon Hansen, udvalgsformand for Børn, Familie og Uddannelse, tog i fællesskab de første spadestik til det historiske skolebyggeri, der bliver et nybrud inden for bæredygtighed og arkitektur. Internationalt anerkendte arkitekter og lokalt forankrede entreprenører og arkitekter står bag det største anlægsprojekt i Guldborgsund Kommunes historie.

Guldborgsund Kommune er nu officielt i gang med at bygge den første permanente svanemærkede folkeskole i Danmark.

I dag blev der taget et historisk spadestik på en mark i Sundby lidt uden for Nykøbing Falster. To elever fra Sundskolen og Simon Hansen, udvalgsformand for Børn, Familie og Uddannelse, tog de første spadestik til et byggeri, der skriver danmarkshistorie inden for bæredygtigt skolebyggeri.

Den nye skole i Sundby bliver samtidig et arkitektonisk nybrud. Bag projektet står et hold med det lokale entreprenørfirma BO-HUS i spidsen, der tegner og bygger sammen med ingeniørvirksomheden MOE, Autens som pædagogisk rådgiver og tre arkitektfirmaer: Internationalt anerkendte og prisvindende Henning Larsen Arkitekter, der blandt andet har tegnet Operahuset i København, SKALA Arkitekter og de lokale ETN-arkitekter.

Simon Hansen, formand for Børn, Familie og Uddannelsesudvalget i Guldborgsund Kommune, udtaler:

”Vi skriver danmarkshistorie inden for skolebyggeri. Vi har truffet et bevidst, politisk valg om at investere i bæredygtigt byggeri, og vores nye skole får et af de fineste kvalitetsstempler med Svanemærket. Jeg er stolt over, at vi i Guldborgsund Kommune har den grønne førertrøje på, og jeg er slet ikke i tvivl om, at vores ambitiøse og unikke skolebyggeri vil blive bemærket på landsplan.”

”Vi har en vision om at være Danmarks dannelseskommune, og det er ikke kun noget, vi siger. Det her skolebyggeri er et konkret eksempel på, hvordan vi gør det i praksis. Vores elever får de allerbedste rammer for læring, udfoldelse og udvikling, og selve undervisningen vil være præget af FN’s verdensmål, så vores børn og unge får vigtig viden om samfundets udvikling med i baggagen.”

”Jeg glæder mig til at se skolen skabe glæde og værdi for de kommende elever, lærere, pædagoger, foreninger, lokalsamfundet og besøgende. Vi får et fælles hus i lokalområdet med blandt andet topmoderne undervisningslokaler, halfaciliteter og udendørs faciliteter, og det er hensigten, at foreninger, virksomheder og alle andre borgere skal kunne bruge skolens mange funktioner. Den nye skole bliver et lokalt kraftcenter, der kommer til at spille en nøglerolle for det lokale fællesskab og samfund,” siger Simon Hansen.

Tiltrukket af høje ambitioner

Et af kravene til dem, der bød ind på projektet, var, at byggeriet skulle være bæredygtigt, og at det skulle leve op til kravene for en såkaldt FN’s verdensmålsskole. Det gælder både i materialevalg, energiforbrug, lokal forankring og i forhold til elevernes lærings- og udfoldelsesmuligheder. Og det var blandt andet Guldborgsund Kommunes høje ambitionsniveau, der fik Henning Larsen Arkitekter og SKALA Arkitekter til at gå med på holdet, og de er stolte over at være en del af byggeriet, der nu officielt er skudt i gang.

”Den nye skole i Sundby bygger på social og lokal forankring med udgangspunkt i stærke læringsmål og fællesskab. Vi har tegnet en skole, som arbejder i spændfeltet mellem læring og landskabet, og hvor det ikke kun handler om den læring, der foregår i bygningen, men hele ruten til og fra skolen, og den måde skolen vil koble sig til lokalsamfundet. Skolen opføres med høje ambitioner for bæredygtighed og bliver Danmarks første permanente svanemærkede skole.”

”Vores manifest har været, at et kvalificeret og kreativt arbejde med læring, byggeri og landskab kan gøre en forskel – både for et lokalsamfund og for det enkelte barns udvikling. Med placeringen i naturrige omgivelser kan børnene lære og opleve ting, som ligger uden for det almindelige skema i folkeskolen, og som kan bidrage til deres kreative udvikling. Det er dejligt at opleve elevernes begejstring og lærernes opbakning i dag ved første spadestik. Vi glæder os til at se bygningen blive opført og klar til at skabe værdi for både elever og borgere,” siger Mads Heinberg, designansvarlig arkitekt, SKALA Arkitekter og Eva Ravnborg, Partner Henning Larsen.

Også totalentreprenøren BO-HUS, som er et lokalt entreprenørfirma, glæder sig til at komme i gang med byggeriet af den nye svanemærkede skole i Sundby.

”Den indledende fase med planlægning og projektering nærmer sig sin afslutning. I en god og konstruktiv proces har vores team indarbejdet bygherrens input og ønsker. Første spadestik er sædvanligvis en forløsende ceremoni. Men i dette tilfælde, hvor vi opfører et byggeri af denne kaliber, med så mange lokale ressourcer bag, glæder vi os rigtig meget til at komme op af jorden,” siger Bo Jørgensen, direktør i BO-HUS.

Skolebestyrelse roser projekt                

På Sundskolen glæder elever og forældre sig til de nye omgivelser. Det vil give helt nye muligheder for undervisning og udfoldelse, siger skolebestyrelsesformand Morten Janik.

”Vi får først og fremmest en helt ny skole bygget på bæredygtige principper med topmoderne undervisningslokaler, halfaciliteter og udendørs faciliteter. Der bliver masser af gode udfoldelsesmuligheder, og vores elever vil i den grad kunne lege, være kreative og eksperimentere i de mange forskellige læringsmiljøer, hvilket vil styrke vores elevers lyst til at få ny viden og blive udfordret fagligt. Det bliver på alle måder en helt unik skole og et fælles hus i lokalområdet til gavn for alle borgere i lokalsamfundet,” siger Morten Janik.

 

Fakta om den nye skole

Guldborgsund Kommune forventer, at den nye skole i Sundby kan åbne dørene for eleverne i sensommeren 2022.

Der vil være plads til cirka 580 elever med to klasser per klassetrin (0. – 9.klasse). Skolen kommer samtidig til at huse Centerklasserækken, som er et specialtilbud for elever med psykiske eller fysiske handicaps.

Byrådet har samlet set afsat 175 millioner kroner til hele projektet. 150 millioner kroner til selve byggeriet og yderligere 25 millioner kroner til øvrige omkostninger – herunder grundkøb, infrastruktur, inventar, rådgiver mv. Skolebyggeriet er dermed det største anlægsprojekt i Guldborgsund Kommunes historie.

Guldborgsund Kommune har indgået en leasingaftale med Kommunekredit om finansiering af skolen. Det er således Kommunekredit, som er ejer af skolen de første 25 år, hvor kommunen leaser skolen og efter 25 år tilbagekøbes skolen for 50 millioner kroner.

 

Fakta om svanemærket byggeri

Et svanemærket byggeri er både et godt valg for miljøet og for de mennesker, der skal opholde sig i bygningen. Det lever nemlig op til skrappe krav i hele livscyklus. Herunder krav til både materialer, byggeprocessen, brugsfasen samt affalds- og recirkuleringsfasen. 

Et svanemærket byggeri er kendetegnet ved: Lavt energiforbrug, godt indeklima, skrappe kemikaliekrav, strenge krav til bæredygtigt certificeret træ, høj byggeteknisk kvalitet, uvildig kontrol samt fokus på genbrug og genanvendelse.

Svanemærket er Nordens officielle miljømærke. Svanemærket er med til at fremme cirkulær økonomi, reducere klimabelastningen og er et stærkt redskab til at realisere FN’s 12. verdensmål om at sikre bæredygtige forbrugs- og produktionsformer. Kilde: Miljømærkning Danmark.

Nu bygger Guldborgsund Kommune Danmarks første permanente svanemærkede folkeskole Nu bygger Guldborgsund Kommune Danmarks første permanente svanemærkede folkeskole Nu bygger Guldborgsund Kommune Danmarks første permanente svanemærkede folkeskole